Madenlerin Ekolojik Yıkımı ve Mücadeleler Çalıştayı

Madenlerin Ekolojik Yıkımı ve Mücadeleler Çalıştayımızı gerçekleştirdik.

Uzmanlar tarafından doğa ve halk sağlığı için kıymetli bilgilerin paylaşıldığı, olası yeni doğa katliamlarına karşı güçlü örgütlenmenin ve bilinçlendirmenin şart olduğunun altına çizen söylemler, farkındalığı daha da arttırdı.

Çalıştayda, madenciliğin ekolojik yıkımının yanı sıra, Divriği ve köylerimizde olan alt yapılar, tarım faaliyetlerinin yapılmaması nedenli konular, dış etkenler ve bazı yerel idarecilerin tutumsuz davranışları sebebiyle çevreye verilen zararları, bazı çözüm önerileri ile birlikte anlattım.

Bunlar;

- Dolaylı veya direk deşarj edilen kanalizasyon atıklarının akarsularımızı kirletmesi,

- Meşe ağaçlarının kesildikten sonra, yerel idarecilerin desteğiyle kesim bölgesi veya yakınında yakılarak mangal kömürü yapılması,

- Katı atıklar ile (Plastik ve cam) çevrenin kirletilmesi,

- Akmeşe (Ziniski) köyünde yakın zamanda devreye kireç taşı / alçı taşı ocaklarının yanı sıra tesisleşmemesi için çalışmaların başlatılması,

- Geçtiğimiz yıllarda, Mursal da sondaj vurarak siyanürlü altın arama girişİmleri başlatıldı ve şimdilik çalışma yapılmayan bölge için, konu hakkında olası yeni girişimlere karşı hazırlıklı olunmasını,

- Bölgemizdeki Kekliklerin tarım faaliyetleri ve avcılık nedeni ile azalması ve ekolojik sistemin bozulmasına yol açarak ağaçlarda tırtıllanma gibi başka alanlarda yeni sorunlara yol açılabileceğini,

- Divriği Demir Maden ocaklarının yeniden rehabilite edilebilmenin mümkün olup olmadığını sorularımla dile getirdim..

Doğamızın korunması için duyarlılığı arttıracak, talan girişimlerine karşı sözümüzü söylemeye ve eylemlerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz.

Çalıştayı düzenleyen Divriği Kültür Derneği ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odasına teşekkür ediyorum.

Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173